Barakkelingen

Ervaringen van 3 types bezoekers

gezin met jonge kinderen

Hanne en Kevin verbleven in de barak eind oktober met Suzan en Phil, hun twee kinderen van 5 en 7 jaar.

Waarvan hebben jullie het meest genoten?

Het centrale stuk in de barak is echt wel de kachel. Het leven draait rond die kachel: ’s ochtends staken we eerst de kachel aan om water voor de koffie op te warmen, ’s middags kookten we erop en ’s avonds konden we ons gezellig aan de kachel warmen in de al koude oktoberavonden. Die kachel zorgt op die manier mee voor de onthaasting. We waren ’s morgens ook tamelijk vroeg wakker dankzij het zonlicht en op zondag maakten we een aangename ochtendwandeling in de Gasthuisbossen. Toen we terugkwamen, was er nog tijd genoeg over om het middageten op het gemak klaar te maken, op de kachel uiteraard.

Hadden de kinderen problemen om zich aan te passen?

Ze keken er vooral heel erg naar uit, vooral onze zoon die heel erg in de geschiedenis van WOI geïnteresseerd is. Onze dochter was eerst wat sceptisch, vooral uit onwetendheid, maar van zodra we daar waren, vond ze ook snel haar weg. Alleen dat toilet hé… Voor de rest hebben ze zich erg geamuseerd in de tuin, met de gezelschapsspelletjes, met kleuren, met alleen naar het kraterbosje te gaan langs de heel erg verkeersluwe, doodlopende Bellewaerdestraat, de cake uit de oven, de pannenkoeken van op de stoof…

Wat hebben jullie het meest gemist?

Een verblijf van slechts twee nachten is eigenlijk bijna te kort om veel te missen, maar ’s avonds misten we wel wat licht om te kunnen lezen als de kinderen al in bed zaten. Sommigen misten ook een modern toilet, maar dat kon makkelijk verholpen worden bij de uitstappen overdag (naar Bellewaerde Aquapark, stad Ieper en het Hooge Crater Museum).

Welke kernwoorden passen het best bij jullie verblijf?

houtkachel – wandelen – zwemmen – buiten afwassen

Zijn jullie verwachtingen voldaan?

Zeer zeker. Het aanpassen aan het minder luxueuze leven verliep zelfs beter dan verwacht. Een volgende keer zouden we liever zelfs langer in Barak de Vinck verblijven om de cultuurshock tussen 1919 en nu intenser te beleven.

Zou je het andere families aanraden?

Jazeker!

koppel dat op zoek is naar een stilteplaats

Yolaine en Sergio

Waarvan hebben jullie het meest genoten?

Eigenlijk van alles: de rust weg van al dat geruis dat ons leven zo onaangenaam maakt, het deconnecteren van het hectische leven waar we als hamsters in de wielen draaien, het terugkomen naar de essentiële waarden, de avond rond de olielamp ...
Ook de setting heeft ons erg gecharmeerd: het weiland voor de barak is gewoon prachtig en de barak zelf is zo authentiek. Daarnaast genoten we van de ervaring dat je niet alles onmiddellijk ter beschikking hebt. Je moet bv. eerst een vuur aan de gang krijgen voor je het water aan de kook krijgt om je koffie te zetten

Wat hebben jullie het meest gemist?

Eigenlijk niks, integendeel. Het was wel grappig hoe we merkten dat we bepaalde zaken zo vanzelfsprekend vinden vandaag, terwijl je beseft hoe anders dit uiteindelijk niet zo lang geleden was. Wat we misschien gemist hebben in de ervaring , was het feit dat we omwille van het mooie weer niet hebben kunnen genieten van de houtkachel en stoof. Maar dat geeft ons juist zin om terug een "winter" Barak de Vinck ervaring te doen.

Hadden jullie problemen om zich aan te passen?

In alle eerlijkheid, niet echt. We waren mentaal volledig ingesteld om te genieten van deze ervaring.

Welke kernwoorden passen het best bij jullie verblijf?

authentiek – uniek – origineel – warm – waardevol – connecteren met de natuur, jezelf, de andere...

Zijn jullie verwachtingen voldaan?

Absoluut! We voelden ons super onthaald door de tafel met eieren, koffie, bier en al de rest en ook de manier waarop het op de tafel was neergezet was zo persoonlijk dat het echt een gevoel geeft dat het daar speciaal voor jou is. Ook het met de handgeschreven schriftje "Barak - How to" is gewoon charmant en maakt het heel persoonlijk. Ook de gratis toegang tot het Hooge Crater Museum was een onverwachte maar heel waardevolle verrassing.
Ik heb ook heel nederig moeten toegeven dat ik eigenlijk heel erg onwetend was over de Westhoek en de Eerste Wereldoorlog... Dankzij ons verblijf is dit nu ook gecorrigeerd.

Zou je het andere families aanraden?

1000%! Trouwens, je zou moeten weten hoe vaak en hoeveel ik over onze superervaring "de Vinck" heb verteld deze week. Al mijn collega's, buren, vrienden, familie, volk in de lokale winkels... niemand die ik deze week aan gesproken heb , werd gespaard. En vaak met foto's erbij om onze super ervaring ook in beeld te kunnen delen.

gezin met een tiener

...